Fundada el segle XII, per monjos de l’orde de la Cartoixa provinents de la Provença. Fou el primer monestir d’aquesta orde que s’establí a la Península Ibèrica.
Situada a la comarca del Priorat, en un indret privilegiat als peus de la serra del Montsant, deu al seu nom, segons la tradició, a que un pastor de la zona veié en un somni uns àngels pujant per una escala cap al cel.
Durant set segles va tenir un gran esplendor, conreant molta extensió de terreny, poblant la zona, i difonent el conreu de la vinya. Al segle XIX, l’ any 1835, va desaparèixer per la Desamortització, i les seves instal·lacions, monestir, església, estances, hostatgeria i els tres claustres, quedaren abandonades i es convertiren en ruïnes, fruit del temps i del pillatge dels pagesos de l’entorn, cansats de pagar delmes i del vassallatge a la cartoixa.
El seu Prior, actuava talment com un senyor feudal, impartint justícia i essent el batlle del pobles del que avui es la comarca al que li dóna el nom, el Priorat.
Una comarca centrada en el món del vi, amb un conreu amb unes determinades característiques, pels terrenys en pendent, el seu clima sec i assolellat, i amb el sòl de llicorella, el que dóna al vins que produeix, la seva tipologia especial, essent molt coneguts i apreciats arreu del món.
De la Cartoixa podem visitar avui les ruïnes dels claustres, de l’església, del refectori i alguns petites reconstruccions, per poder-nos fer la idea de la importància cabdal que va tenir per aquest territori, aquesta comarca, que cal conèixer i al que podem dedicar una visita i gaudir dels molts atractius històrics, turístics i gastronòmics que té.