Un antic castell de frontera en un puig elevat, amb molta visibilitat i al costat del riu Sénia a les afores d’Ulldecona, població situada a l’extrem sud de Catalunya, tocant al País Valencià.
És un exemple clar de construcció de frontera. L’any 714 els àrabs, en l’època omeia, conqueriren Tortosa i s’establiren durant més de quatre segles en el territori, edificant tot una serie de torres i castells per vigilar aquesta zona fèrtil i estratègica, de frontera amb els territoris cristians.
Durant el domini àrab, del segle VIII al XI, el castell va ser una fortificació andalusina, i el segle XII fou conquerit pel comte Ramon Berenguer que el va cedir a l’orde militar de l’Hospital, que l’havia ajudat en la conquesta i el va transformar en un castell cristià i va agrupar la població al seu voltant.
La seva situació estratègica permetia el control de les rutes interiors i representava el límit entre els regnes cristians i musulmans.
Actualment, el conjunt fortificat consta de tres edificacions –dues torres i l’antiga església– envoltades d’una muralla perimetral. Una de les estructures més emblemàtiques és la torre rodona, del segle XII, que servia de talaia.
Un lloc estratègic : A l’Est la mar Mediterrània, al Nord les terres catalanes, al Sud les terres valencianes i a l’Oest les terres d’Aragò.
Turísticament es poden fer diverses visites guiades: al Castell, al Parc/Museu de les Oliveres Mil.lenàries i a les Pintures rupestres de la serra de Godall en diverses baumes del municipi. Aquest és un jaciment important de l’art llevantí català i les escenes representades ens apropen a la societat, la cultura i els rituals de les primeres societats post-paleolítiques. Forma part de la declaració de l’Art Llevantí com a Patrimoni Mundial.
Gastronòmicament Ulldecona té alguns restaurants de productes de la terra entre ells, dos amb una estrella Michelin, i sense oblidar que el mar i el Delta de l’Ebre están a a tocar, pel que una visita per la zona té molts al.licients per a realizar.la.